BULGURLU ve PİRİNÇLİ YAPRAK SARMASI



         Baktım evde fazla miktarda bulgur var. İçine bulgur atacağım yemekler düşünmeye başladım:) Önerilerinizi de ayrıca bekliyorum. Bu tarifle kendi düdüklü tenceremde yaklaşık üç sıra diziyorum. Daha fazla yapılmak istenirse miktarlar aynı oranda artırılabilir. Bir de suyuna bulyon eklenirse lezzetin arttığı söyleniyor. Ben atmıyorum fakat istenirse öyle de denenebilir.

Malzemeler
  • 70 adet yaprak (Saymayı delilik gibi görmeyin:), zaten yaklaşık onlu gruplarla saklanıyor)
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 1 yemek kaşığı  domates salçası (ev yapımı salça daha iyi gidiyor)
  • 1 büyük boy soğan
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz, yarım demet nane
  • Bir limon (Yarısı harcın içine yarısı suyuna eklenecek)
  • Karabiber, kimyon, tuz

Not: Eğer yaprağınız salamura yapraksa, bir gece önceden suda ıslatır bırakırsanız iyi olur. Yapraklar çok kaba değilse ve sarılabilecek durumdaysalar, haşlamanıza hiç gerek yok.

Yapılışı
  • Soğanları ince ince doğruyoruz. Maydanozu ve naneyi de ince doğruyoruz. Pirinci ve bulguru yıkayıp diğer tüm malzemeleri, baharatları içine atıp yarım limonun suyunu sıkıp karıştırıyoruz.
  • Düdüklü tencerenin dibine, yapraklarımızın saplarını ve kalın olan yaprakları koyarak dibinin tutmasını engelliyoruz. 
  • Yaprakları genellikle büyük bir tepsiye 8-9 tanesini, parlak kısımları sardığımızda dışa gelecek şekilde yayarak içlerine harçtan koyduktan sonra seri bir şekilde sarıyoruz.
  • Tencerenin içine düzgün bir şekilde yerleştiriyoruz.
  • Üzerine limonun diğer yarısını sıkıyoruz.
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağını ve 1,5 bardak suyu tencerenin içine döküp, üzerine bir tabak kapatıyoruz. Düdüklü tencereyi 15 dakikaya ayarlıyoruz. (Düdüklü tencerenin altını yaktıktan sonra sesi duyduğumuzda eski tipse düğmeyi indiriyoruz, yeni tip tencereyse sadece altını kısıp sürenin bitiminde kapatıyoruz)
  • Sürenin bitiminde kapağı hemen açmıyoruz mümkünse soğumasını bekleyelim. 

Afiyet olsun:)




Yorumlar

Popüler Yayınlar